Комунальне некомерційне підприємство
«Центр первинної медико-санітарної допомоги №3»
Святошинського району м. Києва
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Всесвітній день боротьби з малярією - 25 квітня

Дата: 26.04.2024 12:18
Кількість переглядів: 1

🗓️👩🏻‍💻До Всесвітнього дня боротьби з малярією, який щороку відзначається 25 квітня🦟, інформуємо:

🦟 Малярія — важка, іноді смертельна хвороба, що передається через укуси комарів.

🗺️Передача малярії відбувається в приблизно 90 країнах світу, переважно це країни Африки, а також у меншій мірі Азії, Південної й Північної Америк. Карта: https://bit.ly/3sGzJrX

🇺🇦 В м.Києві, Україні, на сьогодні малярія виявляється у людей, які прибули з тропічних країн, природних вогнищ хвороби. Проте, географічно- кліматичні умови, наявність переносників є сприятливими для виникнення місцевих випадків малярії, вторинних від завізних. Можливість

розповсюдження малярії на території м.Києва класифікується як висока.

⚠️Трохи статистики: У 2023 р. в м.Києві зареєстровано та підтверджено 4випадки тропічної малярії (показник захворюваності на 100 тис. населення - 0,14), проти 2-х випадків у 2022 р. (показник захворюваності на 10 тис. населення - 0,07), що завезені з ендемічних країн Африки.

За даними узагальненої форми звітності N 2, що надана ДУ "ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВʼЯ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВʼЯ УКРАЇНИ", в Україні у 2023 р. зареєстровано 10 випадків захворювання на малярію (пок.на 100 тис.насел. - 0,02), що на рівні минулого року. Серед дітей до 17 років випадків захворювання на малярію не зареєстровано.

Крім м.Києва, завезення малярії з ендемічних територій відбулось до Дніпропетровської області - 3 випадки (показник на 100 тис.насел. - 0,10), Кіровоградської області - 1 випадок (пок.на 100 тис.насел. - 0,11), Одеської області - 1 випадок (пок.на 100 тис.насел. - 0,04) та Чернівецької- 1 випадок (пок.на 100 тис.насел. - 0,11) областей.

У 1-му кварталі 2024 р. в м.Києві та в Україні випадків захворювання на малярію не зареєстровано.

❗ Усім мандрівникам варто пам’ятати, що малярія піддається профілактиці та лікуванню. Щоб попередити захворювання, дізнайтеся, чи в країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передавання малярії. Якщо так — обов’язково подбайте про захист від цього захворювання:

🔹 Надягайте одяг, який максимально прикриває тіло.

🔹 Використовуйте репеленти — засоби від комах, у тому числі комарів.

🔹 Перебувайте в приміщеннях, де встановлені антимоскітні сітки, оброблені інсектицидом тривалої дії.

🔹 Приймайте протималярійні препарати (медикаменти для профілактики захворювання малярією) або хіміопрофілактику (залежить від країни, куди ви подорожуєте, і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки).

📌 Ранні прояви малярії схожі з першими ознаками інших захворювань і з’являються через 10–15 днів після укусу інфікованого комара. Вони можуть проявлятися слабко, а тому виявити хворобу складно. Зазвичай це:

🔸 лихоманка;

🔸 головний біль;

🔸 сильне потовиділення;

🔸 слабкість.

‼ Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів. Інакше малярія може розвинутися в серйозне захворювання й закінчитися смертю. У дітей із важкою малярією часто розвивається важка анемія, дихальна недостатність чи церебральна малярія. У дорослих часто відбувається ураження кількох органів.

Найбільший ризик розвитку серйозної форми захворювання у дітей, вагітних жінок та людей із ослабленим імунітетом.

🗓️🗺️Якщо під час подорожі чи протягом року після повернення із країни, де відбувається передавання малярії, у вас з’явилися симптоми грипу чи підвищилася температура — негайно зверніться до лікаря й повідомте про історію своїх поїздок.

💊Що робити перед тим, як вирушити у подорож?

Якщо ви вирушаєте в країну, де захворюваність на малярію поширена та є високий ризик захворіти малярією, варто заздалегідь купити ліки проти малярії і носити їх із собою.

Дізнайтеся, чи у країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передача малярії. Якщо так – обов'язково подбайте про захист від цього захворювання.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо хіміопрофілактики. Вона залежить від країни, куди ви подорожуєте і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень