Комунальне некомерційне підприємство
«Центр первинної медико-санітарної допомоги №3»
Святошинського району м. Києва
Міністерство охорони
здоров'я України
 

«Так! Ми можемо подолати туберкульоз»

Дата: 21.03.2024 18:50
Кількість переглядів: 9

Березень – місяць підвищення обізнаності про туберкульоз, цього року він проходить під гаслом «Так! Ми можемо подолати туберкульоз»

Отже, #туберкульоз - інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія (паличка Коха). У переважній більшості випадків вражає легені. Симптоми можуть бути непомітними впродовж багатьох місяців, тож люди часто звертаються по допомогу на пізніх стадіях. Несвоєчасне звернення до лікаря призводить до подовження терміну лікування та виникнення ускладнень захворювання. Небезпека також криється у тому, що один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10-15 людей.

‼️Туберкульоз важливо виявити на ранній стадії, адже тоді пацієнт може з перших днів розпочати лікування амбулаторно із дотриманням заходів інфекційного контролю. У разі відсутності бактеріовиділення та клінічних проявів хвороби пацієнт може ходити на роботу або навчання. Тож важливо, щоб люди за перших симптомів туберкульозу (кашель понад два тижні, різке схуднення, нічна пітливість, слабкість) зверталися до свого сімейного лікаря.

Ви мабуть стикалися з думкою, що туберкульоз частіше мають безхатченки або люди, які перебувають за межею бідності. Насправді ж до груп ризику щодо розвитку туберкульозу належать багато категорій людей, серед яких може опинитись будь-хто з нас, наприклад:

🔸люди з захворюваннями, що призводять до послаблення імунітету;

🔸курці та люди з іншими шкідливими звичками;

🔸люди, які близько і тривало контактують з хворими на туберкульоз, які мають бактеріовиділення;

🔸ВІЛ-позитивні діти і дорослі;

🔸ув’язнені, засуджені люди;

🔸діти, які не отримали БЦЖ;

🔸люди з діабетом;

🔸люди, які отримують гемодіаліз;

🔸працівники охорони здоров'я.

Цей перелік неповний, але добре ілюструє, що від туберкульозу не застрахований ніхто. Тому так важливо відкинути сором і вчасно звертатися до лікарів за наявності симптомів туберкульозу, а також підтримувати тих, хто вже бореться з цим захворюванням💜

🚨Найтиповіші симптоми туберкульозу у дорослих 🚨:

✅кашель або покашлювання впродовж двох тижнів і більше;

✅підвищена температура тіла – від 37,2 °С;

✅ різка втрата ваги;

✅загальна втомлюваність;

✅нічна пітливість;

✅виражена задишка;

✅при важких формах – кровохаркання.

📈В Україні щорічно реєструють близько 800 випадків туберкульозу в дітей та підлітків, з яких майже половина хворих на хіміорезистентний туберкульоз. За даними World Health Organization (WHO) в Україні середній розрахунковий показник захворюваності дітей на туберкульоз становить 37,4 на 100 тис.,(2500 дітей) що утричі перевищує офіційний показник.

🫂У більшості випадків зараження туберкульозом дітей та підлітків відбувається в сімейному колі, від хворих на туберкульоз дорослих, які знаходяться у близькому оточенні та ще не розпочали лікування або ухиляються від нього, лікуються несистематично. Особливо небезпечними є контакти дітей з хворими на хронічні хіміорезистентні форми туберкульозу.

📌Фактори, що збільшують ризик розвитку туберкульозу після зараження:

〽️вік менше ніж 2 роки;

〽️ВІЛ-інфекція та інші імунодефіцити;

〽️лікування інших захворювань імуносупресивними препаратами;

〽️виснаження.

🚨Симптоми, що можуть свідчити про інфікування туберкульозом у дітей 🚨:

✅підвищення температури тіла до 37-37,5 С;

✅загальна слабкість, зниження апетиту;

✅уповільнення набору ваги в дітей раннього віку або схуднення у старших дітей;

✅нічна пітливість;

✅поява кашлю, сухого і з приступами (кровохаркання в дітей не буває);

✅збільшення периферичних лімфовузлів.

☝️Особливу увагу слід звернути на дітей у яких з’явилися ці симптоми та які мають позитивний результат туберкулінових тестів або на дітей, в чиїх родинах є/були випадки захворювання на туберкульоз.

❓ До кого звертатися при симптомах туберкульозу?

❗️ Діагностика та лікування туберкульозу в Україні – безоплатні за Програмою медичних гарантій. ✔️ Найперше – відвідайте свого сімейного лікаря. ✔️ Він проведе скринінг та опитування, оцінить ризик захворювання. ✔️ У разі необхідності скерує на дослідження мокротиння (чи інший біологічний матеріал) на молекулярно-генетичній системі, а також на радіологічне обстеження. ✔️ За потреби направить на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр.

👉 Наголосимо, що необхідність проведення флюорографії визначає сімейний лікар.

👉 Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію тощо – визначає фтизіатр.

📌 Одним із ефективних способів захисту від туберкульозу є вакцинація дітей. Вакцинація БЦЖ включена в календар профілактичних щеплень та є безоплатною в Україні.

💉Вакцинація не може повністю запобігти захворюванню, проте вона ефективно запобігає розвитку небезпечних форм хвороби, що загрожують життю дитини. У невакцинованих дітей (особливо під час першого року життя) часто бувають генералізовані форми туберкульозу, що вражають усі органи та системи і тоді прогноз на одужання не зовсім сприятливий.

Хочемо додатково проінформувати про можливість проходження онлайн-скринінгу на туберкульоз на сторінці

https://knptbckyiv.itmed.org/news/onlayn_skrining_dlya_perevirki_na_tuberkuloz.html?fbclid=IwAR2jMwPHTYis9QT9Z19A_8vucl2Axlivp_a-X4pIpMipytoTA59tkfHk2H8

( або ж за прямим посиланням https://tbtest.phc.org.ua/ )

🩻І памʼятайте: туберкульоз – це не вирок на все життя, а лише тимчасова виліковна хвороба☝


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень