Комунальне некомерційне підприємство
«Центр первинної медико-санітарної допомоги №3»
Святошинського району м. Києва
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Надання послуг в рамках Програми медичних гарантій НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»

Дата: 07.02.2024 18:47
Кількість переглядів: 34

📊Під час війни значно збільшилася розповсюдженість психічних розладів серед населення України.

Психічні розлади – це широкий спектр станів, які впливають на почуття, настрій людини, мислення, щоденне функціонування та здатність комунікувати з іншими.

Сюди належить депресія, тривожні розлади, обсесивно-компульсивні розлади, залежності, шизофренія тощо.

Як і інші розлади, психічні розлади супроводжуються певними ознаками й піддаються корекції.

Якщо ви відчуваєте щось із цього переліку упродовж тривалого часу, то варто звернути увагу не лише на своє самопочуття, а й звернутися по допомогу до фахівця:

- Уникнення близьких і друзів, втрата інтересу до спілкування

- Порушення сну та/або харчування

- Нав’язливі думки та одержимість однією темою.

- Запущений зовнішній вигляд

- Складнощі із концентрацією

- Відчуття паніки, постійна тривога

- Втрата інтересу до речей і занять, які зазвичай подобалися

- Самозвинувачення та нав'язливі почуття провини

- Різкі перепади настрою без видимих причин

🩺Сімейний лікар – перший лікар, який може помітити симптоми та провести скринінг на депресію. І після результатів скринінгу сімейний лікар скерує пацієнта до відповідного фахівця – психіатра чи психотерапевта.

💢Всі послуги є безоплатними в рамках Програми медичних гарантій НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Також у межах цього пакета сімейні лікарі надають психологічну підтримку членам родини, які доглядають за пацієнтом.

На початок 2024 року близько 70 тисяч медпрацівників (з них 16 тисяч — сімейні лікарі) пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP ( ❗️в нашому Центрі це 100% лікарів загальної практики-сімейних лікарів ) і сьогодні можуть надавати підтримку з ментального здоров’я. У цілому в країні кожен третій сімейний лікар наразі може розпізнати, діагностувати, допомогти або ж за необхідності направити до вузького спеціаліста.

🔆Порада: якщо у вас досі немає сімейного лікаря, зверніться до колцентру нашого закладу за номером +380 (44) 299 35 82 , вам нададуть допомогу у організаційних питаннях з приводу укладання декларації про вибір лікаря та, у разі потреби, допоможуть із записом ( і, звичайно ж, запис доступний через сайт Helsi.me )

Нам прикро, якщо ви знаходитесь наразі далеко і не маєте можливості відвідати наш Центр, тоді рекомендуємо скористатися онлайн-мапою на сайті НСЗУ Національна служба здоров'я України або ж зателефонуйте за номером 16-77 для підбору медичного закладу на території України, найближчого до вашого місця перебування.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень