Комунальне некомерційне підприємство
«Центр первинної медико-санітарної допомоги №3»
Святошинського району м. Києва
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Регуляція питань безбар'єрності нормативно-правовими актами

Дата: 31.01.2024 11:43
Кількість переглядів: 38

⚖️🇺🇦В Україні питання безбар'єрності регулюється низкою нормативно-правових актів, зокрема:

Конституція України (стаття 24) гарантує рівність прав і свобод людини і громадянина незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

Посилання: https://www.president.gov.ua/documents/constitution

Закон України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (1991 рік) визначає правові, економічні, соціальні та організаційні засади забезпечення рівних прав та можливостей осіб з інвалідністю в усіх сферах життя суспільства, їхньої участі у суспільному житті, включаючи доступ до освітніх, культурних, спортивних та інших соціальних послуг, а також до продуктів та послуг, вироблених та реалізованих на ринку.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/875-12#Text

Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_g71#Text

Указ Президента України "Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні" https://www.president.gov.ua/documents/5332020-35809

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1324-18#Text

Розпорядження Кабінету Міністрів «Про затвердження складу міжвідомчої робочої групи з питань розроблення проекту Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні»

https://www.kmu.gov.ua/.../pro-zatverdzhennya-skladu...

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2009—2015 роки «Безбар’єрна Україна» https://www.kmu.gov.ua/npas/232167617

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення приміщень, що надаються дільничним виборчим комісіям звичайних виборчих дільниць для організації їх роботи та проведення голосування»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/962-2020-%D0%BF#Text

Розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року" (2021 рік) визначає основні напрями та заходи щодо забезпечення безбар'єрності для осіб з інвалідністю в Україні.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/366-2021-%D1%80#Text

Основні документи, які регламентують безбар'єрність закладів охорони здоров'я

Державні будівельні норми ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення»

https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page...

Методичні рекомендації щодо забезпечення безбар'єрності закладів охорони здоров'я (2022 рік) розроблені на основі Безбар'єрного стандарту закладів охорони здоров'я та містять практичні рекомендації щодо його впровадження.

Розуміння поняття «безбар’єрність» надає освітній серіал "Безбар’єрна грамотність" на порталі «Дія. Цифрова освіта». В українському суспільстві існує комплекс обмежень для різних груп у можливостях безбар’єрного доступу до інфраструктури, транспорту, зайнятості, освіти, отримання публічної інформації, послуг із боку держави та бізнесу тощо.

https://osvita.diia.gov.ua/courses/barrier-free-literacy


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень